Kinderen met een ster

kinderen met een ster

Recensenten over Kinderen met een ster

“Een indrukwekkend boek met (voorlees-)verhalen én een boek om samen over te praten.”

www.lezenisleuk.nl

De meeste jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog zijn gericht op kinderen uit de bovenbouw, zo ook de boeken uit bovenstaande serie. Maar wat vertellen we kinderen van zes tot negen jaar over deze tijd? Moeten we ze op deze leeftijd eigenlijk al confronteren met deze akelige realiteit? Zo ja, wat vertel je dan en voor welke zaken moeten we hen nog behoeden? Schrijfster Martine Letterie en illustrator Rick de Haas durfden het aan een boek voor heel jonge kinderen te maken. In samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakten zij het boek Kinderen met een ster. Een prachtig boek dat eigenlijk op geen enkele basisschool mag ontbreken.

Hebban

“Ze slaat daarbij precies de juiste toon aan: helder en dicht bij de belevingswereld van
zesjarigen, die vaak met een ontroerende onbevangenheid naar de oorlog kijken.”

Bas Maliepaard in Trouw

Letterie legt niet veel uit over de oorlogsgeschiedenis maar blijft dicht bij de belevingswereld van kinderen. Het kampleven en de oorlog hebben iets van een avontuur. Het is anders en spannend maar de belangrijkste vraag blijft of Sinterklaas wel komt en of er kadootjes zijn. Soms is er iets van onrust, als er weer een trein vertrekt en het klaslokaal steeds leger wordt. Niet alle gezinnen blijven compleet en daar is verdriet over maar Letterie is voorzichtig in het beschrijven van zwaar leed. Na het voorlezen van dit boek is het echte leed van de Tweede Wereldoorlog niet beschreven, de grootste gruwelijkheden blijven buiten beeld, maar die vonden dan ook niet in kamp Westerbork plaats.
De verhalen in Kinderen met een ster zijn, in combinatie met de rustige en sfeervolle tekeningen van Rick de Haas, een knappe aanzet om een gesprek met kinderen vanaf een jaar of 6 over de oorlog mogelijk te maken.

www.jaapleest.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s