Kinderboekenschrijvers over hun favoriete boek

cropped-kleine-prinslogo

Boekenbakkers.com vroeg kinderboekenschrijvers en -illustratoren uit Nederland en Vlaanderen om hun eigen favoriete boek te nomineren. Het is een vraag die elke schrijver wel eens krijgt op schoolbezoek: ‘wat is je eigen favoriete boek?’ Sommige kinderboekenschrijvers konden echt niet kiezen. Maar heel veel hebben toch wel een favoriet. Soms is dat het meest recente boek dat je schreef, soms je debuut. Er zijn ook boeken die heel populair zijn of in negentig talen vertaald en daarom bijzonder. De boeken die je op deze site vindt, zijn op dit moment favoriet. Maar grote kans dat er volgend jaar weer hele andere boeken op staan, want de meeste kinderboekenschrijvers zijn altijd bezig om hun beste, leukste boek te schrijven.

En dit zeiden sommige kinderboekenmakers over hun lievelingetjes:

‘Ik heb wel duidelijk een favoriet: ‘Het wonder van jou en je biljoenen bewoners.’ (Jan Paul Schutten)

‘Ik hou van al mijn boeken (nee, dat is niet waar, maar toch van veel) dus ik kies mijn laatste worp: Gibbe en de maandagman. (Evelien de Vlieger)

‘Hierbij mijn nieuwste boek, bijna gebakken, dus kraakvers, want moet nog verschijnen, in augustus: Stip, het sprintkanon.’ (Ellen Stoop)

‘Ik hoef niet echt te kiezen want Lampje is het enige boek dat ik maakte (behalve boeken met alleen illustraties).’ (Annet Schaap)

Ik maak alleen maar goede (en soms zelfs heel goede) boeken, net als zovele anderen. Mijn laatste boek schreef ik samen met mijn broer Sander Hartog, en het heet “mag je zeggen wat je vindt?” Ik nomineer dat graag.’ (Aby Hartog)

”Wiebeltand’ (juli 2017) met verhalen voor kleuters. Bij dit derde boek had ik echt de smaak te pakken en hierin staan voor mijn gevoel de beste verhalen.’ (Isabelle de Ridder)

‘Elvis Watt Miljonair is een drieluik. Toen ik aan deel 1 begon, wist ik al hoe deel drie zou eindigen. Daar heb ik me al schrijvend jaren op verheugd. Elvis Watt Heppie Kemper vind ik zelf mijn grappigste, meest avontuurlijke boek, met geweldige tekeningen van Annet Schaap.’ (Manon Sikkel)

‘Ik zou graag mijn ‘De ring van koning Salomo’ willen voordragen, dit jaar genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.’ (Lida Dijkstra)

‘Al mijn boeken zijn me dierbaar, maar de serie over Fee Fleur is het meest verkocht en het meest uitgeleend. Daarom deze cover, op stap met fee fleur.’ (Marianne Witte)

‘Moeilijke vraag want ik zie al mijn boeken graag. maar je wil 1 titel en dan geef ik je graag ‘Allemaal willen we de hemel’.’ (Els Beerten)

‘Lastig kiezen, ik heb er ‘pas’ twee geschreven. Maar als ik moet kiezen, dan kies ik mijn debuut. ‘Joehoe! ik wil een koe’ (Angelique van Dam)

‘Wat leuk, Manon! Ik denk dan meteen aan ‘Zie Me Dan’. (Inge Bergh)

Dit is mijn favoriet: Ik ben Vincent en ik ben niet bang. Hij ligt pas as augustus in de winkel, maar dat is alweer snel natuurlijk.’ (Enne Koens)

”Willy Boem’ gaat nu eens niet over een stoere, brutale of sterke held, maar over een heel gewone en zelfs rustige en verlegen jongen, die toch een heldhaftig avontuur beleeft. Het is grappig en spannend en het leest als een trein (al zeg ik het allemaal zelf). Deel 2 is in de maak!’ (David Vlietstra)

‘Ademloos gaat over Adil die in een AZC woont en vriendschap sluit met Joey aan wie hij zijn verhaal over zijn vlucht naar Europa vertelt. Ieder kind zou dit boek moeten lezen om te ervaren wat kinderen van vluchtelingen echt meemaken.’ (Gerard van Gemert)

‘Lastig kiezen. Kinderen noemen vaak Achtste-groepers huilen niet. Maar deze – Strijd om de kathedraal – is mij ook zeer dierbaar. Een boek waar ik ook trots op ben.’ (Jacques Vriens)

‘Ik heb al mijn boeken met veel passie en enthousiasme geschreven. Op het moment dat ik schrijf, sta ik ermee op en is het vaak het laatste waar ik aan denk voordat ik in slaap val. Aan elk boek heb ik enorm veel plezier beleeft, maar als ik echt moet kiezen, nomineer ik Stoebel & Sara en de geheime opdracht. Bij deze het omslag.’ (Anja Vereijken)

Ik heb meerdere boeken geschreven en ik ben trots op al die boeken, maar met De Grote Verliezer heb ik me tot hier toe al het meest geamuseerd.’ (Karen Dierickx)

‘Bijna alle boeken die ik geschreven heb, betekenen veel voor mij. (Helaas zitten er ook een paar snelle broodschrijfklussen bij, verhalen die met meer tijd beter hadden kunnen zijn.) Over Zwaan (en over ons) is het eerste prentenboekenverhaal dat ik geschreven heb. Ik ben er heel blij mee.’ (Joke Guns)

‘Ollie en het kronkeldier’ is me dierbaar, maar ‘Elke dag een druppel gif’ ligt me het meest na aan het hart. Het boek is bekroond met de Thea Beckmanprijs 2015.’ (Wilma Geldof)

 

 

 

 

 

 

Advertenties